divendres, 1 de desembre del 2017

El tribunal més antic d'Europa, a València


El Tribunal de les Aigües ha perdurat des de la seua creació en temps àrabs i és Patrimoni Immaterial de la UNESCO 


Ni Audiència Nacional, ni Tribunal Superior de Justícia, ni Tribunal Suprem, ni jutjat. A l'Horta valenciana, les sentències sobre l'ús de les aigües les dicta cada setmana l'òrgan judicial més antic d'Europa, en la cèntrica Plaça de la Verge de València. Est és el Tribunal de les Aigües de la Vega de València. 

Com funciona? 

El Túria rega 17.000 hectàrees de terra de l'Horta. D'ell naixen vuit sèquies: Quart, Benacher-Faitanar, Mislata, Favara i Rovella, a la dreta, i Tormos, Rascanya i Mestalla, a l'esquerra. Cadascuna d'elles la integren una Comunitat de Regants, i els seus membres són propietaris de l'aigua de cada sèquia. 

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València està format per vuit síndics, un triat pels pagesos de cadascuna de les Comunitats de Regants. Les seues decisions tenen a veure amb els torns de reg, les obligacions de neteja de canals i sèquies, els pagaments comunitaris, etcètera. 

Aquest tribunal es reuneix a les 12 del matí tots els dijous, excepte dies especials, en la Porta dels Apòstols de la Catedral. Els denunciats són citats fins a tres vegades i, si no acudeixen, se'ls condemna per rebel·lia. Poden ser jutjats els pagesos, els mateixos síndics o fins i tot persones alienes als regants. 

El Guarda exposa el cas i, posteriorment, l'acusat té l'oportunitat de defensar-se i la capacitat de cridar a testimonis. No hi ha advocats ni documents escrits, i es duu a terme oralment i íntegrament en llengua valenciana. El Tribunal pot fer preguntes, i, en finalitzar, delibera i acaba dictant una sentència, condemnatòria o no. Mai ha sigut necessari l'ús de la força en les sessions del Tribunal. 

Una breu historia 

L'origen és incert. És possible que fora en temps de la civilització romana quan es fundara una institució que resolguera els conflictes de les aigües de València. El que sí sabem és que van ser els àrabs els que van concretar les formes d'aquest tribunal. Posteriorment, després de la Reconquesta, Jaume I va confirmar els seus privilegis. 

Des de llavors, malgrat el pas del temps, gens ni ningú han aconseguit abolir aquest òrgan que, a dia d'avui continua funcionant. Felipe V va abolir els furs de València, els francesos van arribar a la ciutat durant la Guerra de la Independència, la Constitució de 1812 va intentar eliminar aquest tribunal, però no va arribar a temps. 



En l'actualitat, està totalment legitimat i avalat tant per la Constitució de 1978, l'Estatut d’Autonomia de la Comunitat (1982), la Llei Orgànica del Poder Judicial i la Llei d'Aigües (1985). Fins i tot en alguna d'elles es parla del tribunal com un exemple: 

… de la qual és exemple el Tribunal de les Aigües de la Vega de València. Llei d'Aigües (1985) 

D'aquesta forma, les seues decisions són d'obligat compliment i no és un organisme merament folklòric o inoperant, com a voltes es tendeix a pensar. A més, cal recordar que en 2009, la UNESCO va declarar el Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.


Autor: Pablo Plaza Moltó
Publicat en: Valencia Extra
Traducció: Softvalencià

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada