dissabte, 5 de maig del 2018

Vies per a la recuperació d'un dret modern per als valencians



«Dret Civil Valencià: vies per a la recuperació d'un dret modern per als valencians», debat organisat per Lo Rat Penat i l'Associació de Juristes Valencians, i realisat en la sèu de Lo Rat Penat en Valéncia Ciutat el dia 23 d'abril de 2018. 

Est acte s'emmarca en les activitats que està organisant la AJV en distints grups polítics per a conéixer la seua postura respecte a la recuperació del Dret Civil Valencià, i demanar el seu recolzament a la solicitut que ha fet esta entitat a les Corts Valencianes per a que inicien el procés de reforma constitucional necessari per a que els valencians recuperem la competència per a llegislar en Dret Civil. En esta ocasió varen ser convidats el Partit Popular i Ciudadanos. 

En Fernando Millán, director del Fòrum d'Opinió de Lo Rat Penat, presenta als participants: N'Isabel Bonig (Presidenta del PPCV), acompanyada pels membres de la AJV En Josep Bonet (Catedràtic de Dret Processal de la UV) i En Josep Ramon Chirivella (President de l'Associació de Juristes Valencians). 

En Josep Bonet repassa l'història del Dret Civil Valencià: la seua institució en Els Furs, la pèrdua d'este cos llegislatiu en 1707, els múltiples intents de recuperació fins a la transició democràtica i la situació actual, en que l'Estatut de 2016 contempla les competències per a desenrollar el Dret Civil pero recursos dels governs centrals ho han impedit, de manera que som l'única autonomia que, tenint en algun moment un Dret Civil propi, no l'ha recuperat. 

N'Isabel Bonig nos dona la seua visió sobre per qué és important el Dret Civil Valencià, com una senya d'identitat que contribuïx a que el Poble Valencià tinga una personalitat pròpia i puga ser considerat una nacionalitat històrica. També repassa les accions en favor de la recuperació del Dret Civil realisades pels governs autonòmics del seu partit. 

En Josep Ramon Chirivella repassa el treball realisat des de l'Associació de Juristes Valencians, que ha conseguit sumar a entitats de tot tipo (associacions sectorials, sindicats, coleges professionals, AAPP) i a més de 270 ajuntaments valencians, que representen vora un 90% de la població. L'última de les accions és una petició a Les Corts per a que inicien el procés de reforma constitucional necessari per a que es permeta la recuperació de les competències llegislatives en Dret Civil a les autonomies que alguna volta l'han tengut. 

Despuix d'una tanda de preguntes, clausura l'acte N'Enric Esteve, President de Lo Rat Penat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada